ΒΕΡΕΜΗΣ Ιστορικός «Ο φοιτητής του Ανοικτού χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα μεγάλο ζήλο»

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΒΕΡΕΜΗΣ Ιστορικός, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών

«Ο φοιτητής του Ανοικτού χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα μεγάλο ζήλο»

«Δίδαξα στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο, το 1999, την πρώτη χρονιά της κανονικής του λειτουργίας. Ηταν, ωστόσο, πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία, ενώ ο ίδιος ο θεσμός αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση της ανώτατης παιδείας. Είναι σαν ένα είδος κατ’ οίκον παρακολούθησης, που δημιουργεί και μια στενή σχέση ανάμεσα στον καθηγητή και τον φοιτητή, ο οποίος χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα μεγάλο ζήλο. Εχει επίγνωση του τι ζητά και το διεκδικεί με ενθουσιασμό.

Εκεί, ακριβώς, βρίσκεται η βάση της αξίας αυτής της εκπαίδευσης. Δεν είναι μια ρουτίνα που καμιά φορά αντιμετωπίζει ο φοιτητής ενός κανονικού πανεπιστημίου. Οι φοιτητές του Ανοικτού Πανεπιστημίου αντιμετωπίζουν τις σπουδές τους ως προνόμιο. Παράλληλα, το ΕΑΠ λειτουργώντας περισσότερο ως ένα εξεταστικό κέντρο, έχει καταφέρει να αντλεί ουσιαστικής συνεισφοράς εργασία από τους φοιτητές του.

Εγώ, αν μπορούσα να προχωρήσω σε μια αναμόρφωση του συστήματος εκπαίδευσης στο παραδοσιακό πανεπιστήμιο, θα έβαζα πολλά στοιχεία από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Για παράδειγμα, το ζήτημα των συγγραμμάτων. Εκεί δεν υπάρχει ο περιορισμός του ενός ή δυο βιβλίων, όπως υπαγορεύεται από την κακή ιδέα της δωρεάν παροχής βιβλίων στα παραδοσιακά πανεπιστήμια. Προτείνεται περαιτέρω υλικό για ανάγνωση και εργασία. Και εκεί είναι η αξία. Να καθοδηγείς τον φοιτητή να βρίσκει πηγές πέραν της πεπατημένης. Το κανονικό πανεπιστήμιο αυτό δεν το έχει καταφέρει ακόμα».

Πηγή ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 06/11/2004

info συγγραφέα Onlearn Ομάδα

Online Εκπαίδευση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.