Συλλογική Πρόταση για τα Επαγγελματικά Δικαιώματα του Προγράμματος Σπουδών «Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό

Προς τον Πρόεδρο της Δ.Ε του ΕΑΠΠρος τα Μέλη της Δ.Ε του ΕΑΠ.Προς τον Κοσμήτορα και τα μέλη ΔΕΠ της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΕΑΠΘέμα: Επαγγελματικά Δικαιώματα του Προγράμματος Σπουδών «Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό».
Αξιότιμοι ΚύριοιΩς φοιτητές και απόφοιτοι του Προγράμματος Σπουδών «Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό» (ΠΣ-ΕΠΟ) και γνωρίζοντας τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το θέμα των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων, θέλουμε με την επιστολή μας αυτή να σας κάνουμε γνωστές τις απόψεις και τα αιτήματά μας.Ως προς την Εκπαίδευση:

  • ΠΕ Πολιτισμικών Σπουδών
ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ-ΠΕ-ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ-ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ-ΕΠΟ

«Πολιτισμός είναι ότι αφορά τα ανθρώπινα επιτεύγματα υλικά και πνευματικά συμπεριλαμβανομένου και του Κράτους.» Αυτός είναι ένας σύντομος ορισμός της έννοιας του Πολιτισμού και η απάντηση μας σε όσους μας κατηγορούν ότι είμαστε λίγο «από όλα». Όσοι ασχολούμαστε με τις σπουδές πολιτισμού αναγκαστικά πρέπει να εξετάσουμε όλες τις εκφάνσεις του, όλα τα ανθρώπινα επιτεύγματα υλικά ή πνευματικά και βέβαια τον τρόπο που οι άνθρωποι οργανώνουν τις Κοινωνίες τους, δηλαδή την διακυβέρνηση και την πολιτειότητα. Όπως συμπληρώνει ο ορισμός της UNESCO για τον πολιτισμό «Ακόμα ο πολιτισμός συνδέεται με μια δυναμική σχέση με την Παιδεία, μέσω της ελευθερίας της έκφρασης, της ελευθερίας της συμμετοχής και της ελεύθερης διακίνησης προσώπων, επιστημονικών γνώσεων και πολιτισμικών δημιουργημάτων». Αυτή η δυναμική σχέση του Πολιτισμού με την Παιδεία είναι απαραίτητο να εκφραστεί με την κατοχύρωση ΠΕ Πολιτισμικών Σπουδών, την ένταξη μας στην εκπαίδευση και την ανάθεση συναφών μαθημάτων στους αποφοίτους του ΠΣ-ΕΠΟ.Έχουμε εκπαιδευτική επάρκεια όπως αναφέρουν προηγούμενες αποφάσεις της Κοσμητείας και το ΠΔ 66 / 2009 και όποια αμφισβήτηση σε αυτό θα θεωρηθεί από εμάς ως προσπάθεια καθυστέρησης στην θετική έκβαση της υπόθεσής μας και εμπλοκή της δυνατότητάς μας να προσφέρουμε τις γνώσεις που αποκτήσαμε στην ελληνική κοινωνία, μέσω της εκπαίδευσης.Είμαστε θετικοί στην προσπάθεια αναβάθμισης του ΠΣ-ΕΠΟ με νέο υλικό, ψηφιακό υλικό κ.α. σε καμία περίπτωση όμως δεν είμαστε θετικοί σε ριζικές αλλαγές που αλλοιώνουν το ΠΣ μας όπως κατευθύνσεις ή αλλαγή ονόματος και άλλα που έχουν προταθεί κατά καιρούς χωρίς την σύμφωνη γνώμη μας και χωρίς την κατανόηση του επιστημονικού χαρακτήρα του ΠΣ-ΕΠΟ. Αυτονόητο είναι ότι ειδική μέριμνα και ίσες δυνατότητες και δικαιώματα θα πρέπει να υπάρξουν για όσους έχουν ήδη αποφοιτήσει από το συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών.Οι σπουδές Πολιτισμού μπορεί για την Ελλάδα να είναι κάτι καινούργιο (όσο καινούργιο μπορεί να είναι κάτι μετά από 19 χρόνια), όμως στην Ευρώπη και στην Αμερική τα Πανεπιστήμια προσφέρουν εδώ και χρόνια Διεπιστημονικά Προγράμματα Σπουδών σαν το δικό μας, που περιλαμβάνουν διάφορες εκφάνσεις του Πολιτισμού χρησιμοποιώντας το ιστορικό και κοινωνιολογικό του πλαίσιο.Ως προς τον ΑΣΕΠ:

  • ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού: Να αναφέρεται ονομαστικά ο τίτλος σπουδών μας στις προκηρύξεις.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το πτυχίο μας είναι απολύτως ισότιμο με των άλλων ελληνικών ΑΕΙ. Ωστόσο, καθώς δεν υπάρχουν άλλες σχολές Πολιτισμού, όταν αναφέρουν οι προκηρύξεις του ΑΣΕΠ «ή ομώνυμο τίτλο σπουδών του ΕΑΠ» θα πρέπει να γίνεται σαφής αναφορά στον τίτλο σπουδών μας. Αυτό το διαδικαστικό θέμα μετά από 19 χρόνια λειτουργίας του ΠΣ μας, θα έπρεπε ήδη να έχει τακτοποιηθεί.

  • ΠΕ: Κοινωνικών Επιστημών: Να ενταχθούμε με σαφή αναφορά του τίτλου σπουδών μας.

Στο ΠΣ-ΕΠΟ ακριβώς επειδή αναφερόμαστε σε πολιτισμούς έχουμε ισχυρή εκπαίδευση πάνω σε κοινωνιολογικά θέματα. Εξετάζουμε σε κάθε θεματική ενότητα την μετάβαση των κοινωνιών από το ένα ιστορικό στάδιο στο άλλο και αναλύουμε με την ιστορική εξέλιξη με βάση τους κοινωνικούς οικονομικούς και ιδεολογικούς παράγοντες που επηρέασαν την εξέλιξη αυτή. Η ένταξή μας στην ΠΕ Κοινωνικών Επιστημών θεωρείται δεδομένη από μέρους μας. Ελπίζουμε η Κοσμητεία να επιβεβαιώσει και να υποστηρίξει το αίτημά μας.

  • ΠΕ: Νομικών και Πολιτικών Επιστημών: Να διερευνηθεί η δυνατότητα ένταξής μας με σαφή αναφορά του τίτλου σπουδών μας.

Θεωρούμε σκόπιμο η Κοσμητεία να διερευνήσει κατά πόσο το ΠΣ-ΕΠΟ μπορεί να ενταχθεί στην ΠΕ: Νομικών και Πολιτικών Επιστημών και εάν αυτό κριθεί εφικτό να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες._Μετά τιμήςοι φοιτητές και απόφοιτοι του ΠΣ «Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό».

   Συνοδευτικό:  Αναλυτικό υπόμνημα της παρούσας συλλογικής πρότασης

info συγγραφέα Onlearn Ομάδα

Online Εκπαίδευση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.